Apples grundare Steve Jobs gjorde det och Facebooks grundare Mark Zuckerberg gör det. Nu visar vetenskapen att det fungerar. En ny studie genomförd av forskare på Stanford University i Kalifornien (i hjärtat av Silicon Valley), visar att det kreativa tänkandet ökar när man promenerar.

Enligt forskarna behöver du inte ens gå utomhus för att tillgodogöra dig effekten av din kreativitetspromenad. Även att gå på ett löpband inomhus ger resultat.

Studien är gjord genom experiment som utförts på 176 studenter och andra vuxna som fick i uppgift att göra olika uppgifter som används för att mäta kreativt tänkande. Resultaten jämfördes mellan stillasittande och promenerande personer. I vissa fall förbättrades det kreativa tänkandet med upp till 60 procent.

Studien visar dock att även om promenerandet gynnar det kreativa tänkandet generellt, så kan förmågan att fokusera på en enda fråga försämras.

Hur ofta tar du med kollegorna ut på en promenad för att spåna idéer eller lösa problem? Efter det här studieresultatet känner jag att jag borde göra det oftare. Bilden överst i inlägget tog jag under en promenad på Stanford University campus för några år sedan.

Läs gärna hela artikeln om forskningsstudien på Stanford University.

Det här inlägget är en del i bloggutmaningen #Blogg100, att blogga minst ett inlägg om dagen i 100 dagar.  Våra medarbetare bloggar tillsammans här på Intellectabloggen.