Sedan länge har svenska företagare klagat över svårigheten att anställa utländsk personal som kommer från ett land utanför EU. 2008 gjordes regellättnader för anställning av kvalificerad arbetskraft, men handläggningstider på upp till 14 månader från Migrationsverket har gjort det svårt för företag att få tag i personal inom rimlig tid från att behovet uppstår.

Det här drabbar förstås snabbväxande bolag extra hårt, till exempel startupföretag inom webb- och it-branschen. Marta Sjögren är investment manager på det svenska riskkapitalbolaget Northzone och i en krönika från i våras pekar hon på hur Stockholm är en av de hetaste städerna för startups just nu, där företag som Spotify, Klarna, Tobii, Pricerunner, Skype, och MySQL visat vägen. Men hon nämner också vad som behövs för att både rekrytera och behålla talangen hos bolagen.

”Det som måste till är en mer konkret dialog mellan entreprenörer, politiker, och investerare. Vi måste våga fråga vad det är som krävs för att entreprenörerna ska välja Stockholm istället för Berlin eller London. Politikerna börjar visa större intresse för snabbväxande it-företag, men större och bättre initiativ bör tas. Nu mer än någonsin behöver vi draghjälp från politikerna för att ytterligare cementera Sverige på innovationskartan.”

Ur krönikan Därför är Stockholm #Sohotrightnow på Internetworld.se.

Det kan tyckas konstigt, men USA – landet som byggdes och grundades av invandrare, har liknande problem.

Investerare och entreprenörer kräver en immigrationsreform för att lättare kunna anställa högutbildade talanger från hela världen. Häromdagen publicerade BloombergBusinesweek en karta som visar var arbetskraften bland it-bolagen i Silicon Valley kommer ifrån. Den tydliggör hur viktig utländsk arbetskraft är för att de amerikanska bolagen ska bibehålla sin konkurrenskraft.

51 procent av invånarna i ”dalen” talar ett annat språk än engelska hemma, jämfört med 21 procent för hela landet. Och 2013 var invandringen till Silicon Valley den högsta på 10 år.

Sverige och Stockholm kan inte konkurrera med tillgängligt tillväxtkapital eller med ett ekosystem i samma storlek som hubbarna kring Silicon Valley och London. Men precis som i Silicon Valley, där it-bolagen flyttar in till San Francisco eftersom de anställda inte längre bara vill sitta framför en dator dygnet runt – utan även ta del av stadens utbud, har vi många fördelar som startupvagga.

Att göra det lättare för våra it-bolag att anställa kompetent personal som kan bidra till ytterligare framgångar känns som en lätt hemräknad investering från samhällets sida, även om jag inser att bilden är mer komplex än vid första anblick. Kan man även få ordning på den smått bisarra bostadssituationen i Stockholm som riskerar mota bort talangerna redan vid stadens portar kan vi på allvar ta upp kampen med de större innovationshubbarna. Den svenska modellen kan få ännu en innebörd.

Det här inlägget är en del i bloggutmaningen #Blogg100, att blogga minst ett inlägg om dagen i 100 dagar.  Våra medarbetare bloggar tillsammans här på Intellectabloggen.