Efter dryga tre månader på Intellecta Corporate börjar jag smått kunna recensera min nya arbetsplats. Min utvärdering utgår från fem punkter som varje arbetsgivare verkligen borde ha koll på. Om min arbetsgivare har koll på läget, ja det framgår nog ganska tydligt av beskrivningen nedan.

1. Variationsrika arbetsuppgifter
Jag arbetar gärna med stora tidskrävande projekt, men vill också kunna ”bryta av” med helt andra uppgifter. Intellecta Corporate som kommunikationsbyrå är en helhetsleverantör, för en och samma kund kan vi utveckla webbplatser, producera filmer och göra tidningar. Det om något bäddar för variation i arbetet.

På byrån är vi också många med väldigt bred kunskapsbas. Behöver Fastighetstidningen skribenter till nästa nummer så letar vi i första hand internt i stället för att lägga ut jobbet direkt på en frilansare. Det här betyder att jag – som är journalist i grund och botten – vid sidan av större, mer tidskrävande uppdrag – får göra punktinsatser inom olika områden och för olika typer av kunder.

2. Utvecklande prestigelösa samarbeten
Man kan inte ha svar på precis allt själv, så är det bara. Och man ska aldrig vara rädd för att ge sig i kast med uppgifter som innebär nya utmaningar. Vågar du inte vara nybörjare utvecklas du inte. Jag har 60-talet kollegor med massor av specialkunskaper, det gör att jag känner mig trygg inför nya utmaningar. Jag vet dessutom att jag kommer lära mig en massa nya saker på vägen.

Ni har säkert också hört läskiga historier om hur man på vissa arbetsplatser har sådan outtalad intern konkurrens att man inte delar med sig av tips och tricks till sina kollegor. Eller kanske är rädd för att fråga om hjälp för att avslöja eventuella kunskapsluckor. Det är förstås en mardrömssituation. Att helt prestigelöst kunna ta hjälp av sina kollegor är ett måste för att utvecklas. Den där prestigelösheten har jag känt från dag ett på Intellecta Corporate.

3. Arbetsmiljön
Hampus, vår strategiske chef, frågade mig härom veckan om jag någonsin sitter på min plats. Jovisst gör jag det, men jag uppskattar också möjligheten att ta min dator och slänga mig ner i en soffa eller dra mig undan till ett lugnare hörn när det behövs. Okej, vårt kontor är kanske inte Google-mässigt, men det ger helt klart tillräckliga möjligheter att anpassa arbetsplatsen för stunden, ändamålet eller – varför inte – sinnesstämningen. Viktigt för mig.

4. En god AW-kultur
Visst är after work viktigt, men en god AW-kultur betyder i regel också trevliga samtal under luncherna eller på resan till kundmötet. Kort sagt trevliga kollegor och det har jag fått. Sen skadar det inte vi i Spårvagnshallarna har en egen ingång till stamstället Man in the moon :)

5. Ständig förbättring
Jag har under mina månader på Intellecta Corporate flera gånger kastats in i små planeringsmöten och liknande för att åtminstone kunna bidra med en second opinion. Vi har precis flyttat runt våra arbetsplatser, gjort en rockad som uppmanar till fler spontana samarbeten över kunskapsgränserna. Jag både tror och hoppas att det ger ett positivt utfall.

Samtidigt finns det förstås saker att jobba på, det gör det alltid. Just nu ser vi till exempel över våra arbetsrutiner för att gemensamt förbättra hur vi arbetar – dokument och idéer som vi kan falla tillbaka på inför, under och efter våra projekt. Med en stabil grund och med vetskapen att man inte alltid behöver uppfinna hjulet kan vi ta ut svängarna än mer i projekten och verkligen fokusera på det kreativa. Alltså det roliga!

Lite på samma tema, läsa gärna Jonas Lannerings blogginlägg om hur du får jobb på en kommunikationsbyrå.

(Och bilden överst i inlägget på Ramin och Jasmin är förstås innan vår senaste omflyttning. Nu sitter vi mycket bättre placerade för att öka samarbetena mellan projekten).

Det här inlägget är en del i bloggutmaningen #Blogg100, att blogga minst ett inlägg om dagen i 100 dagar.  Våra medarbetare bloggar tillsammans här på Intellectabloggen.