För oss som jobbar med digital kommunikation kommer det inte som någon direkt överraskning att Facebook nu gör det ännu svårare för företagssidor att nå ut med sitt innehåll. I november pratade Mark Zuckerberg om att organisk räckvidd är för användare, inte för marknadsförare.

Nog har detta märkts. Utan Facebook-annonsering har det blivit allt svårare att nåt ut med ”ad-style content” och nu skruvar alltså Zuckerberg åt kranen ännu hårdare. Från CNBC-sajten Re/code:
The company announced today it will begin limiting the number of “promotional Page posts” in the News Feed starting in January. That means you’ll see fewer posts from brands asking you to buy products or “enter promotions and sweepstakes,” Facebook wrote in a blog post.

That also includes brand posts that “reuse the exact same content from ads.”

In other words, Facebook is cracking down on brands trying to share ad-style content with their followers, unless, of course, they pay for it.

Att Facebook gör det här draget för att tjäna mer pengar känns inte helt orimligt (dagens understatement). Samtidigt trycker man på användaraspekten och hänvisar till en undersökning som gjorts med en halv miljon användare.

Jag var inte en av de 500 000 tillfrågade och i så fall hade jag gått lite bananas för att jag aldrig längre får se Strongbows kreativa ”ad style content” eller det fantastiska arbetet som görs med sidan Hallonlakritsskalle. Jag har ju valt att följa dessa varumärken för att jag VILL ta del av deras uppdateringar.

Så kan ni gissa vad som händer sen? Om jag får gissa så är det inte sista gången Facebook skruvar på den här algoritmen. Vilken typ av sidor kommer den ”drabba” i slutändan?

Att Coca-Cola och Nike får pynta upp för lite ytterst välriktad annonsering, det känns kanske helt i sin ordning. Men hur går det för exempelvis alla sidor som våra svenska kommuner ligger bakom? Sidor som i grund och botten syftar till att informera invånare om allt från snökaos till hur man röstar? Jag tror att Facebook har ett stort arbete att göra där, att inte dra alla ”kommersiella” sidor över en kam.

Sen finns det ju alltid en annan utväg.

Att företagen slutar promota sitt innehåll, ruttnar på Facebook och går nån annanstans med sina slantar.

Vi är nog inte där än, men det finns säkert med i Mark Zuckerbergs riskkalkyl.

Innan det här inlägget publicerades lät jag förstås ett par smarta kollegor läsa igenom det. De hade rätt bra synpunkter så jag bjuder förstås på dom också.

Fredrik Wass: Många ”virala” kampanjer har redan i dag ganska stora mediebudgetar och det som vid första anblick verkar vara organiska klicksuccéer tar stor hjälp av sponsrade inlägg eller annonser som bombmatta för att komma över den första tröskeln och nå ut brett. Helt enkelt integrerad kommunikation där både köpt och icke-köpt kommunikation bär budskapet. Men naturligtvis krävs ett starkt innehåll i första ledet, annars blir det bortkastade pengar.

Hampus Brynolf: En annan reflektion, precis så här pratade vi om Googles sökalgoritmer för något år sedan, nu har vi slutat med det. För att vi tröttnat eller för att algoritmen känns schysst?