En av de stora fördelarna med mitt jobb är att få betalt för att intervjua – och ibland träffa – smarta och spännande människor som ofta är experter inom något område.

Det spelar inte så stor roll vad det handlar om: nästan alla ämnen har sin tjusning. Ofta intervjuar jag någon som brinner för ett litet område, en detalj (som de många gånger är ganska ensamma om att intressera sig för och som inte alltid gör succé vid middagsbordet). Jag gillar att sätta mig in i denna detalj, försöka förstå och förklara den och sedan placera in den i ett större sammanhang – gärna i en slags story.

Mitt problem är att jag ibland har svårt att avgränsa mig. När jag väl har fått korn på ett ämne fortsätter jag researchen, googlar, söker i databaser och hittar nya intervjupersoner. Varje ämne har så många facetter.

Det gäller att inte gå vilse bland fakta; att hitta en röd tråd genom storyn.

När jag skriver detta är jag precis klar med ett stort block texter till tidningen Energivärlden, som Intellecta Corporate producerar. Det handlar om trenden att allt fler svenskar – både privatpersoner, företag och kommuner – producerar sin egen solel. Vad driver denna utveckling och var får det för konsekvenser – ekonomiskt, tekniskt och samhälleligt? Hur påverkar det energisystemet i stort?

Jag har intervjuat ett tiotal personer, allt från elkraftsprofessorer och energianalytiker till eldsjälar, myndighetsfolk, direktörer och montörer. Alla har gett sin bild av utvecklingen. När man samlat på sig alla dessa fakta och kommentarer gäller det att komma igång och skriva. Det är ibland förenat med viss ångest att skriva den här typen av breda artiklar. Var ska man egentligen börja? Hur ska man prioritera?

Jag måste såklart ha en övergripande idé och disposition att utgå ifrån. Men det viktigaste för mig är oftast inledningsstycket, rent av första meningen, där jag vanligtvis börjar just i en detalj. Därefter brukar storyn veckla ut sig själv. Om det är en längre text brukar jag ofta avrunda där jag började, i en slags cirkelrörelse. I artikeln om den egenproducerade elen började jag och slutade i en gammal konstsilkesfabrik i Borås. Däremellan är det runt 9 000 tecken som förhoppningsvis kan ge en hyfsat intressant bild av den energiomställning som nu pågår i Sverige.

Avslutningsvis ett närliggande boktips: läs Anders Sundelins bok Reportage: Att få fakta att dansaEn grymt bra bok som tar upp allt från intervjuer och research till ton och stil.

Han inleder med ett citat av Jimmy Breslin  (journalisten som blev känd när han intervjuade John Kennedys dödgrävare): ”De bästa historierna finns alltid på femte eller sjätte våningen, i ett hus utan hiss.”

Det här inlägget är en del i bloggutmaningen #Blogg100, att blogga minst ett inlägg om dagen i 100 dagar.