Feminism är inte en åsiktsfråga, det är en kunskapsfråga, brukar Gudrun Schyman säga. Jag tänkte på talesättet när jag via kollegan Hampus Brynolf sprang på tjänsten Sexismdetector.com. Det är en tjänst som använder data från ditt Facebook-konto för att visa hur bilder på dina kvinnliga och manliga vänner kommenteras. På ett enkelt och tydligt sätt ser du hur olika vi relaterar till och behandlar varandra beroende på vilket kön vi har.

Jag gillar den här typen av tjänster extra mycket av två orsaker:

  1. Den använder redan befintlig data som är skapade av riktiga människor, i en riktig kontext. Det vill säga inga mer eller mindre ”konstgjorda” undersökningar eller försök att återskapa olika typer av situationer i en undersökningsmiljö.
  2. Det är effektivt och övertygande att backa upp en åsikt med konkreta siffror, data och visualiseringar som tydligt visar det du försöker säga snarare än att ägna sig åt tyckonomiska utsvävningar.

Du kan testa själv på Sexismdetector.com. Tjänsten skapades under Art Hack Day i Stockholm förra året av Jonatan Heyman och Emil Stenström.

Det här inlägget är en del i bloggutmaningen #Blogg100, att blogga minst ett inlägg om dagen i 100 dagar.  Våra medarbetare bloggar tillsammans här på Intellectabloggen.