Almedalsbrevet fredag

Ulf Bjereld, statsvetare

– Sjöstedt talade om rasism, vinster i välfärden, miljö och ett jämlikt samhälle. Förvånande att han valde att inte betona feministiska frågor mer.

Dagens flört: Rödgröna väljare, i ett läge där konkurrensen mellan V, MP och Fi hårdnar.

En lååååång påminnelse om V:s huvudfråga i valet

Vänsterpartiets huvudfråga inför valet den 14 september är att sätta stopp för vinstdrivande företag inom vård, skola och omsorg. Och om någon till äventyrs hade glömt det, så var partiledaren Jonas Sjöstedts tal i Almedalen en enda lång påminnelse. Lågmält, metodiskt, envetet och lite för långdraget redovisade han exempel efter exempel på de privata vårdföretagens och riskkapitalbolagens ondska – och som kontrast enskilda hjältar inom (företrädesvis kommunala) vårdgivare, där våra gamla både kan gå på fotbollsmatch och hänga i baren om kvällarna.

Anders Borg, Senior rådgivare och VD, Intellecta Corporate

Talet i korthet

 19.01 Sjöstedt gör entré småskrattande och uppmärksammar ”Atomkraft nej tack”-flaggorna. ”De tycker vi om”. Han välkomnar särskilt lobbyister för riskkapitalbolag till Almedalen. ”Ni har det tungt nu”.

 19.03 Nämner Svenskarnas partis närvaro tidigare i veckan. ”De är våra motståndare och vi kommer att bekämpa allt de står för”. Säger också att SvP aldrig ska få släppas in i svenska skolor.

 19.06  Sjöstedt angriper SD och beskriver rasismen som dess kärna, men påpekar också att det är ett högerparti samt beskriver Jimmie Åkesson som ”hycklare” med anledning av löften om att sänka skatten för pensionärer.

 19.08 Går i flera minuter till angrepp mot privata vårdföretag och försämringar inom vården.

 19.17 Sjöstedt spår att några av de privata vårdföretagen kommer ombilda sig till verksamheter utan vinster, med andra kommer att dra sig ur. Vill ge möjligheten för anställda att starta kooperativ.

 19.19 Sjöstedt beskriver framtidens välfärd som den som finns hos Gärdas äldreboende i Göteborg. ”Det är en kommunal intraprenad i det rödgrönt styrda Göteborg”. Han nämner även kooperativet Brännagården i Jämtland som ägs av både de som arbetar och bor på äldreboendet.

 19.21 Kommer in på skolan. ”Vi ska lägga new public management på den historiska sophögen”.  Vill ge lärarna mer makt att anpassa undervisningen.

 19.23 Beskriver Vänsterpartiets politik som kraftfullt feministisk.

 19.33 Kritiserar regeringen för att ha sålt Sveriges överskott av utsläppsrätter till en amerikansk storbank och att ha låtit Vattenfall öppna kolgruvor. ”Så gör inte en regering som tar klimatansvar”.

 19.40 ”Vi har vinden i ryggen. Idag är det våra frågor som diskuteras. Med oss kan man få en regering fri från borgerliga ministrar. Välfärden är inte till salu. Framtiden är inte till salu. Och vi är inte till salu.”

/td>

 

Samtidigt under talet

_davidroos: Mot sista roséminglet #Almedalen #Berghs

 Virala succéer

Sara Skyttedal / ‏@skyttedal

Var är löpsedeln som säger ”Toppolitiker från MP attackerade Reinfeldt under talet”? Femengalningen kan ju komma in i riksdagen. #Almedalen

36 88

Antje Jackelén / ‏@BiskopAntje

Jag är van att tro men detta trodde jag inte. Stort tack för alla grattis! #Hetast i #Almedalen @Westander

109 85

Niklas Svensson ‏/ @niklassvensson

Vad säger egentligen @GustavFridolin och @AsaRomson om att en MP-riksdagskandidat störde Fredrik Reinfeldts Almedalstal i går? #Almedalen

28 70

Nya Moderaterna‏ / @nya_moderaterna

Sverige har aldrig haft fler kvinnor som jobbar heltid. Det spelar roll. #almedalen #svpol #jobbvalet

34 55

Fältbiologerna‏ / @faltbiologerna

Dagens parti i Almedalen var Moderaterna! Vi passade på att spana in deras (M)iljöpolitik. #Almedalen #miljörösta

23 46

Johan Forsberg‏@JohanForsberg

”Vi består av ungefär 70% vatten. Egentligen är vi bara gurkor med ångest.” – @wistikent på TedX Almedalen.

81 48

Debattartikel: ”Vänstern tillskriver åsikter till etnicitet”

SVT. ”Uppenbart blir det kortslutning i den hudfärgscentrerade vänstern att inte kunna argumentera sakligt för sin sak och inte ha möjlighet att avfärda sina motdebattörer på grund av sin hudfärg” skriver Hanif Bali.

1505

Nûjen skänker överskott till Röda Korset

DN. Özz Nûjens succéföreställning i Almedalen gav ett överskott på drygt 25.000 kronor.

576

SD-topp: ”Man måste få ifrågasätta evolutionen”

NYHETER24. Sverigedemokraternas riksdagsledamot Julia Kronlid vill att fler teorier än evolutionen ska läras ut i skolan. – Jag levde inte då, jag antar att du inte gjorde det heller? säger hon som svar på frågan om människan skapades för 6 000 år sedan.

919

Bröstkuppen talande för dagens politik

AFTONBLADET. VISBY. Gudrun Schyman har redan lyckats. Vid sidan av de konkreta sakfrågor som partierna lyft fram har Almedalen hittills handlat om två saker. Feminism och antirasism.

1649

Bröstaktivisten ”Hade velat komma närmare Reinfeldt”

AFTONBLADET. VISBY. Femenaktivisten Jenny Wenhammar gjorde en bröstkupp mot statsministern under hans tal. Nu är hon släppt av polisen.

 1606

Källa: Socialanyheter.se

 

Mest sedda klipp

Helsingborg flyttar in står för klippet med flest visningar under Almedalen. Samtalet med Isabella Löwengrip har setts av inte mindre än 58 829 gånger.

Extremhögern dominerar på Youtube

De 5 mest sedda Youtubeklippen på sökordet Almedalen.

Almedalen 2014  inledning – Stefan Jacobsson

av Svenskarnas parti (SvP) 8 295 visningar

Stefan Jacobsson inleder (in)officiellt Almedalsveckan på Gotland.

Vilka frågor får INTE ställas i Almedalen?

av Granskning Sverige 7 959 visningar

Inför politikerveckan i Almedalen har Granskning Sverige ringt till journalister på Sveriges Radio och tipsat om några frågor, som …

Almedalen 2014 – Rebecka Wilfridsdotter

av Svenskarnas parti (SvP) 2 572 visningar

Under måndagen höll Rebecka Wilfridsdotter ett tal, där fokus främst låg på välfärdspolitik.

Almedalen 2014 – Diskussionspanel

av Svenskarnas parti (SvP) 2 317 visningar

Söndagens diskussionspanel, med Martin Engelin, Jonas Lundström och Stefan Jacobsson.

Almedalen 2014 – Stefan Jacobsson, tisdagen

av Svenskarnas parti (SvP) 1 923 visningar

Om Intellecta

Intellecta Corporate är en av Sveriges största kommunikationsbyråer. Vi jobbar med myndighets- och företagskommunikation, från strategi till genomförande. Vi har särskilt fokus på digital och redaktionell kommunikation, PR och IR. Vi har ett 60-tal medarbetare med stor erfarenhet och kompetens redo att hjälpa till med kommunikationsutmaningar i såväl näringslivet som i offentlig verksamhet.

Vill du ha kontakt med oss för en lunch eller fika i Almedalen? Kontakta hampus.brynolf@intellecta.se.

Läs vår blogg på www.intellectacorporate.se/blogg.